Hypotheek Afsluiten Als Zelfstandige

Volgens velen is nu het moment om een huis te kopen, want de hypotheekrente is nog nooit zo laag geweest. Waar je een paar jaar geleden nog moest denken aan percentages van 5 of 6 procent, is dat anno 2015 niet meer dan 2 à 3 procent. Mensen zonder schulden, in loondienst en met een modaal inkomen zullen zonder problemen een hypotheek kunnen afsluiten, dat geldt vaak niet voor zelfstandigen. Banken en andere hypotheekverstrekkers kijken toch iets kritischer naar een ondernemer, dan naar iemand die in loondienst is.

Hoe wordt de maximale hypotheek bepaald?

In de komende alinea behandelen we kort de hypotheek voor zelfstandigen en zullen we een tip geven over hoe de winst van de onderneming verhoogd kan worden. De bank of hypotheekverstrekker heeft bepaalde zekerheden nodig, vaak is dat naast het huis een bepaald inkomen. Doorgaans is dat het salaris dat wordt ontvangen uit loondienst, maar niet bij zelfstandigen. Normaal gesproken heeft een zelfstandige een variabel inkomen, anders gezegd hij of zij verdient niet ieder jaar hetzelfde. Er zijn wel eens hele goede jaren, maar ook zijn er jaren die minder zijn.

Vandaar dat geldverstrekkers kijken naar de inkomenshistorie kijken van de laatste drie jaar en een prognose voor de komende jaren. Wanneer je drie jaar geleden 40.000 euro hebt verdiend, twee jaar geleden 35.000 euro en vorig jaar 45.000 euro, dan is het inkomen waarmee wordt gerekend 40.000 euro. Ook als je nog maar twee jaar bestaat kan er een hypotheek worden afgesloten, maar dan moet de toekomst er wel heel zonnig uit zien of er wordt gewoon minder hypotheek verstrekt. Normaliter wordt 90 procent van de marktwaarde van het huis aangehouden als maximale hypotheek. Dat betekent dat de zelfstandige eigen geld moet inbrengen.

Iemand met een jaarlijks inkomen van 40.000 euro kan een hypotheek krijgen van ongeveer 200.000 euro. In 2015 kan tot 103 procent van de woningwaarde geleend worden, dit percentage wordt de komende jaar met 1 procentpunt per jaar afgebouwd tot 100 procent.

Verhoog de winst

De kans dat je als zelfstandige niet de hypotheek krijgt die je zou willen is redelijk groot. Er zijn niet veel zelfstandigen die 40.000 euro of meer per jaar in hun zak steken. Wat dan rest is de winst te verhogen, maar hoe? Om die vraag te beantwoorden kan de hulp in worden geroepen van Consultant Lean Six Sigma. Consultant Lean Six Sigma is een adviseur/consultant die zich bezig houdt met het verbeteren van bedrijfsprocessen door de methodiek Lean Six Sigma toe te passen. Effectievere en efficiëntere bedrijfsprocessen zullen uiteindelijk resulteren in meer winst, iets dat ieder bedrijf wenst.

U kunt in contact komen met ze door te gaan naar www.consultant-lean-six-sigma.nl, waar ook uitgebreide informatie is te vinden over de genoemde methodiek.

Logo-Consultant-Op-Maat